Svadakontroll

Myten om samtaleterapi som en behandlingsform uten negative bivirkninger bør avlives snarest mulig.

Mye av retorikken om de foreslåtte pakkeforløpene i psykisk helsevern har dreiet seg om reduksjon av «uønsket variasjon» [1,2,3]. Tross lovnader om fleksibilitet [2] tilsier dette nokså harde pakker med lite rom for slingringsmonn siden det er vanskelig å skille mellom muligheter for ønsket og uønsket variasjon i individuelle tilfeller før man har sett utfallet av variasjonen, unntatt kanskje i politiske og byråkratiske fantasier.

Påstanden at psykiske lidelser ikke er sykdom i medisinsk forstand er et storartet eksempel på inkonsekvent argumentasjon. Det som virkelig gjør argumentet interessant er imidlertid at det i tillegg er utilsiktet treffsikkert.

At psykiske lidelser forårsakes av et sykt samfunn er et gammelt argument som ikke blir bedre av å gjentas, og som i verste fall underbygger fordommer om behandling av psykiske lidelser.

Hvor solid er forskningsgrunnlaget for å anbefale kognitiv adferdsterapi ved bipolare lidelser, og hva er konsekvensene dersom anbefalingene hviler på sviktende grunn? 

Argumentene for psykologi som obligatorisk, ordinært skolefag har én ting til felles: de mangler evidensgrunnlag for hvorfor dette er verdt prisen. Korte, tidsbegrensede seminaropplegg kan derimot være nyttige.

I forrige bidrag til denne bloggen tok jeg for meg et blogginnlegg skrevet for Huffington Post av Roger Covin, en canadisk psykolog. Jeg argumenterte for at Covin tok feil på to punkter i det jeg beskrev som hans avvisning av psykiske lidelser som sykdommer.

Selv en kort programomtale er lang nok til å uttrykke dagligdagse fordommer mot nedsatt psykisk helse. NRK3 har nylig sendt en rekke programmer som tar for seg psykisk helse, noe kanalen bør roses for. Rosen bråstopper imidlertid ved beskrivelsen av den første episoden av den britiske serien «Jeg er ikke gal» («Don’t call me crazy»)

Å hevde at psykiske lidelser «bare» er metaforer bygger på en logisk kortslutning.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.