Min mann

Min mann er bipolar og svinger ofte og fort i stemningsleie. Vi opplever stadig at han svinger i løpet av bare en liten time.

Min mann er sjelden hypoman, men han svinger i grad av depresjon. Det er vanskelig, tungt og usikkert å leve med dette - også for meg som pårørende. Jeg vet aldri hvordan dagen vil bli, vet faktisk aldri hvordan dagen vil ende. 
Min mann blir naturlig nok ganske handlingslammet og kontrollert av sykdommen sin, noe som igjen legger alt av ansvar hva gjelder økonomi, oppfølging av barna, husarbeide, struktur og rutiner på meg. Vi har hatt selvmedisinering med øl og i kjølvannet av dette løgner om dette, noe som dessverre har gjort noe med tilliten i forholdet. Jeg har ofte savnet at hjelpeapparatet har noe å tilby meg. Ikke støtteordninger i form av avlastning osv, men samtaler; føle at jeg blir ivaretatt og sett. Og få råd, oppmuntring og tips til hvordan takle en uke til. Det hadde også vært en fordel om jeg ble brukt mer i tilrettelegging og oppfølging av ham, min versjon er ofte annerledes enn hans. Vi har to virkeligheter hva gjelder de dårlige periodene. 
Vi har mange gode stunder også, og de stundene er avgjørende for min vilje og min styrke til å holde ut. Håpet om at han snart skal få riktig medisinering, at han skal klare å bruke verktøyene han lærer - slik at vi kan bli mer likestilte som foreldre og voksne i Familien AS. I de gode periodene er min mann flink til å se meg, gjøre det han kan for å "veie opp" for de dårlige. Da er han rett og slett verdens beste! Dessverre er de ordentlige gode periodene altfor sjeldne... Det føles som julaften, nyttårsaften og 17 mai på en gang når de kommer. 
Som pårørende har jeg måttet kreve alt jeg har ønsket selv. Jeg har ikke fått tilbud om samtaler utenom de jeg har bedt om selv. Under hans siste innleggelse ba jeg om pårørendesamtale og følte at legen på klinikken ikke helt kunne forstå hvorfor jeg ville ha en slik. Min mann kunne jo informere meg? Dette er ikke godt nok. 

Vi har heldigvis nå endelig fått i gang en ansvarsgruppe rundt min mann og jeg klarer nå å senke skuldrene i viten om at andre følger opp. Snart håper jeg at jeg kun kan være hans kjæreste og mamma til mine barn - som det skal være. Vi har kjempet mot systemet i flere år, et system som absolutt ikke fungerer til pasientens beste. Ei heller pårørende. Selv har jeg opprettet en gruppe på Facebook hvor det er kun pårørende til bipolare som er medlem, en stor støtte i denne gruppa. Jeg tror ikke jeg hadde klart å holde ut så lenge som jeg har gjort uten den. Har også et par nære og gode venner som kjenner lidelsen og de er gode å snakke med når det stormer som verst. De får meg alltid til å klare å se det fra min manns side, og jeg klarer å tilgi utbrudd, sarkastiske bemerkninger, løgner og andre negative ting som preger de dårlige periodene. 

Jeg gjør meg mange tanker rundt hans lidelse og arv. Vi har en sønn sammen og jeg er livende redd for at han skal arve sin fars lidelse. Min mann svinger så mye oftere enn den "normale" bipolare, her er de dårlige periodene og de gode flettet i hverandre 365 dager i året. Vi har ingen pustepause, ikke engang på en liten uke. Vi har ingen tegn å se etter, forberede oss på en stemningsforandring, her faller den på som jula på kjærringa. 
Ville jeg byttet mann? Nei. Ikke nå. For alt dette fører oss utrolig nærme hverandre også, vi har sett det dypeste mørke sammen og opplevd de verste frustrasjoner og sinne sammen. Vi elsker og krangler. Vi har et forhold som rommer alt av følelser og følelsene er uten skygge og totalt ærlige. Jeg har tro på, at når ting blir mer stabilt, vil vi sitte igjen med et unikt og sterkt forhold som er bygd på fjell. Klarer vi dette klarer vi alt!

28
19.00-21.00 28. september 2021

Kronstad DPS. Fjøsangerveien 36, 5054 Bergen

29
18.00-20.00 29. september 2021

På Zoom, påmelding for lenke

29
18.30-19.30 29. september 2021

Oppmøte: Olav Tryggvasons-statuen/monumentet

29
19.15-21.15 29. september 2021

LINK Oslo: Kirkeveien 61, 0364 Oslo

30
11.30-13.30 30. september 2021

På Zoom, påmelding for lenke

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.