Komorbiditet mellom Asperger, ADHD og Bipolar lidelse type 1

Sofie er 47 år og lever med bipolar lidelse type 1, asperger syndrom og ADHD. Diagnosene fikk hun først i år. "For meg har det vært en stor lettelse å få disse diagnosene fordi alle brikkene i livet mitt har falt på plass."

- Jeg har alltid hatt en sunn livstil med gode rutiner, aldri brukt medisiner, vært i kontakt med psykiatrien eller hatt problemer med rus eller vold. Jeg har jobbet på Drammen Sykehus i over 20 år.

De siste 5-6 siste årene har jeg vært mye plaget med Plantar Fascit pga mye gåing og ståing på jobb gjennom mange år, og valgte derfor å si opp jobben min frivillig i fjor høst. Ble søkt inn på tiltaket “Avklaring” gjennom NAV fra november. Det var foredrag og ukentlige samtaler med veilederen min som i løpet av dette tiltaket satte i gang tankeprosesser i hodet mitt om at jeg hadde Asperger syndrom. Den 17.desember gikk jeg og ba fastlegen om utredning for Asperger.

Innså først i februar at jeg hadde hatt en langvarig hypoman/manisk periode fra 10.desember, og fastlegen min gav beskjed til DPS Nydalen om at jeg ønsket utredning for bipolar lidelse.

Hadde innkomstsamtale for utredning på DPS Nydalen i mars, men pga Korona ble videre utredning utsatt til juni. Jeg valgte derfor å ta utredningen privat for Asperger syndrom, ADHD, bipolar lidelse og nevropsykologisk testing av kognitive funksjoner i april og mai hos en spesialist i klinisk psykologi fordi jeg innså at jeg trengte profesjonell hjelp raskt for å ordnet opp i tankekaoset i hodet mitt.

Psykologen min har hjulpet meg veldig mye i løpet av de 5 siste månedene, og jeg stoler så mye på han at jeg kan være 100% ærlig om alt. I tillegg har jeg en lege som jeg stoler på, og kan få timer hos på kort varsel ved behov. Har snakket med både legen og behandleren min om at jeg ikke ønsker medikamentell behandling for min bipolare lidelse.

For meg har det vært en stor lettelse å få disse diagnosene fordi alle brikkene i livet mitt har falt på plass, og jeg endelig har fått den hjelpen jeg trenger. Det eneste negative med å få disse diagnosene er at jeg har følt på kroppen hva begrepene sykdomskam og stigmatisering innebærer. Jeg har derfor valgt å være åpen til mange om mine diagnoser for å bekjempe stigma og uvitenhet, og har meldt meg som frivillig i bipolarforeningen for å bidra til dette.

19.15-21.15 23. september 2020

LINK Oslo, Kirkeveien 61, 0364 Oslo

19.15-21.15 7. oktober 2020

LINK Oslo, Kirkeveien 61, 0364 Oslo

9.30 8. oktober - 15.00 9. oktober 2020

Scandic Solli Plass

13.00-15.00 10. oktober 2020

Cafe "Den gode smak" på Moldetorvet. Vi har booket konferanserommet.

19.30-21.00 12. oktober 2020

Midjord Bydelshus, Stavanger