Foreløpig resultat av test av samvalgsverktøy

Bipolarforeningen-prosjekt: Min Helsehjelper

Bipolarforeningen har vært partner i et prosjekt der formålet var å lage et helhetlig, digitalt helsehjelp-system for folk med bipolar lidelse. Systemet, kalt «Min Helsehjelper» ble testet ut blant annet med støtte fra Helse- og omsorgsdepartementet, og testingen ble gjennomført ved Folkehelseinstituttet. Det er nå publisert to vitenskapelige artikler med resultatene av arbeidet, der rundt tretti norske personer med bipolar lidelse bidro.

I den ene studien var målet å finne frem til hva som er viktig for folk med bipolar lidelse, når det er snakk om å velge behandling. De som deltok var opptatt av både livskvalitet, fungering, symptomlette, minst mulig bivirkninger og minst mulig styr med å ta behandling.

En kort oppsummering av resultatene finner du her: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5504814/

Resultatene fra denne første studien ble brukt da Min Helsehjelper ble laget. I den andre studien var målet å beskrive hvordan Min Helsehjelper ble utviklet, og å teste om det var brukervennlig. Konklusjonen etter grundig testing var at Min Helsehjelper alt i alt er lett å bruke. Her er hele studien: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25990222

I en tredje studie, som ikke er publisert enda, har norske deltakere med bipolar bidratt til å lage kunnskapsgrunnlaget som brukes i Min Helsehjelper. Denne studien blir trolig publisert i løpet av noen måneder. Et viktig poeng ved utviklingen av Min Helsehjelper har vært å sikre samvalg – der pasient og helsepersonell samarbeider om å få på bordet all relevant kunnskap og det som er viktig for pasienten og så jobber seg frem til enighet om hva som er best å gjøre.

Hver Helsehjelper er bygget rundt syv strategier som gjør det mulig for pasient, helsepersonell og andre inviterte å jobbe sammen om best mulig helse for pasienten. Det er pasienten som styrer hvem som skal ha adgang til verktøyet. Selve systemet ligger her: https://decidetreatment.org Navnet DecideTreatment benyttes fordi systemet også skal brukes i engelskspråklige land, blant annet Singapore.

På nettsiden går det an å lese om Min Helsehjelper, og se hva det inneholder. Før systemet kan tas fullt ut i bruk, skal det testes ut på Reinsvoll sykehus i Sykehuset Innlandet. Inntil videre er derfor bare startsiden tilgjengelig. Så snart vi har sikre resultater fra Reinsvoll-prosjektet, vil målet være å gjøre tjenesten tilgjengelig for norske pasienter.

Tusen takk til alle som har bidratt i arbeidet så langt.

Øystein Eiring
Spesialist i psykiatri
Folkehelseinstituttet

19.30-21.00 11. desember 2017

Midjord Bydleshus, Storhaug Stavanger

18.00-20.00 12. desember 2017

Menighetshuset, Ringveien 2, 8250 Rognan.

18.00-20.00 13. desember 2017

Batteriet, Schultz gate 8

18.00-20.00 13. desember 2017

Aksen på Husnes, Kvinnherad Frivilligsentral

18.00-20.00 9. januar 2018

Batteriet, Fredensborgveien 24 A, 2. etg.

19.00-21.00 30. januar 2018

Villa Utsikten, Storgt. 9, Lillehammer

18.00-20.00 7. februar 2018

18.00-20.00 7. mars 2018

18.00-20.00 4. april 2018

18.00-20.00 2. mai 2018

Frivilligsentralen i Sandefjord, Stockfleths gate 8

Vi er stolte av å annonsere at vi nå har ni nye likepersoner i foreningen. Helgen 1.- 3. desember deltok ni frivillige på likepersonkurs på Best Western Hotel på Gardermoen. Deltakerne fikk en grundig opplæring i blant annet samtaleteknikk, kommunikasjon og grensesetting.

I dag lanserer vi julekampanjen vår! Bli medlem i dag for kun 100,-. Det er veldig enkelt – Send «JUL din e-postadresse og fødselsår» til 2090 og bli trukket 100,- fra mobilregningen for et medlemskap frem til 1.mars 2018 .

Hjelp oss å bli mer slagkraftige! Del informasjon om julekampanjen med dine venner, familie og bekjente!

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern