Verktøykasse

En viktig del av livet er mestring. I verktøykassen får du gode råd om hvordan du kan mestre livet med bipolar lidelse.

Uansett om man føler seg frisk eller syk er bipolare lidelser en diagnose man må lære seg å leve med. Man kan i perioder ha plagsomme symptomer, nedsatt funksjonsevne og livskvalitet. I andre perioder kan det hende man ikke merker noe til sykdommen i det hele tatt. Alvorligheten i en diagnose ligger ikke alltid i den nedsatte funksjonsevnen man eventuelt opplever, men kan også ligge i at det kan være vanskelig å forutsi nye episoder for sin egen del. Hver og en må finne en fornuftig måte å forholde seg til sitt liv på, og ta en dag av gangen.

Akkurat som ved andre kroniske sykdommer, kan det være vanskelig å holde motivasjonen oppe i perioder. Noen ganger fokuserer du kanskje mer på symptomene og det du ikke klarer, i stedet for å gjøre det motsatte?

I denne seksjonen får du tips om hvordan du kan takle hverdagen og lære å leve et liv med, og ikke i, diagnosen.

Stemningsdagbok og stemningsskjema er verktøy for å registrere daglig aktivitet og humør. Et viktig element i behandlingen av din bipolare lidelse er at du kjenner til symptomene dine og at du er i stand til å gjenkjenne dem hvis de dukker opp. 

Forebyggelsesplanen (Mestringsplanen) tar for seg hva som er dine varselsignaler og hva som tidligere har utløst episoder hos deg.  Handlingsplanen sier noe om hvem som gjør hva og hvilken innsats som skal ytes fra helsevesenet.

Hvordan mestre stress? Etter du har jobbet med å få en oversikt over kilder til stress i ditt liv og hvordan du reagerer på stress, er neste skritt å se hvordan du kan mestre stress. Stress kan "angripes" fra forskjellige vinkler. 

En gjeldsordning gir personer med alvorlige gjeldsproblemer mulighet til å få orden på egen økonomi ved at skyldneren tilbakebetaler så mye som mulig av gjelden innen en angitt periode.

Se alle aktiviteter her.

Visste du at bipolare lidelser har vært beskrevet helt fra Hippokrates tid, dvs 460 år f.Kr? Tilstander som vi i dag betegner som bipolar affektiv lidelse, tidligere kjent som manisk depressiv psykose eller sinnslidelse, er beskrevet siden ”tidenes morgen”.

Les mer

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.