Noen personer med en bipolar lidelse kan få tanker om å ta livet sitt. Selvmordstanker kommer ofte i perioder med depresjon, men kan også komme utenom depresjonen. Det er viktig å vite at det finnes hjelp å få dersom du eller en du er pårørende for har tanker om selvmord.
Rundt 600 mennesker tar sitt eget liv i Norge hvert år, betydelig flere enn antall trafikkdrepte. En oversikt antyder at personer med bipolar lidelse har 20 til 30 ganger større risiko for å ta sitt eget liv.
Rundt 60 prosent av alle selvmord skjer i aldersgruppene under 50 år. Cirka 1/3 av alle selvmord begås av kvinner og 2/3 av menn. Samtidig er det cirka tre ganger flere kvinner enn menn som gjør selvmordsforsøk.
Verdens helseorganisasjon (WHO) definerer selvmord som en aktiv, villet handling som fører til døden. Selvmord forklares med et uheldig samspill av ytre og indre faktorer.
Er du eller andre i akutt fare? Ring nødtelefonen 113!
Dersom du opplever et problem som du raskt trenger hjelp med, ring 116 117 (legevaktsentralen). Be om å få snakke med en psykiatrisk legevakt. Det er lettere for legevaktsentralen å hjelpe hvis man er tydelig på sine behov.
Syns du det er vanskelig å snakke med noen ansikt til ansikt? Da kan det være lettere å snakke med noen på telefon.
Bipolarforeningen har en egen likepersontjeneste. Her kan du som medlem bestille en telefonsamtale med en frivillig som erfaring med det å leve med en bipolar lidelse. Les mer om tjeneste og send inn bestilling her.
Mental helses hjelpetelefon - Si det med ord: TLF 116 123 (hele døgnet)
Kirkens SOS: TLF 22 40 00 40 (hele døgnet)
Kors på halsen - Røde kors-telefonen (for deg under 19 år): TLF 800 33 321 (hverdager kl 14 – 20)
Foretrekker du å skrive istedenfor å ringe? Da kan du få hjelp på disse nettsidene:
Kirkens SOS: www.kirkens-sos.no
Kors på halsen - Røde kors (for deg under 19 år): www.korspahalsen.no
"Mytene om selvmord kan hindre oss i å gripe inn når vi ser noen som sliter. Derfor må mytene fjernes. Selvmord angår alle og tar du det på alvor kan du redde liv!" - Professor dr.med. og leder for Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging, Lars Mehlum.
Kilde: NSSF
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.