Selvmordsforebygging

Noen personer med en bipolar lidelse kan få tanker om å ta livet sitt. Selvmordstanker kommer ofte i perioder med depresjon, men kan også komme utenom depresjonen. Det er viktig å vite at det finnes hjelp å få dersom du eller en du er pårørende for har tanker om selvmord.

Rundt 600 mennesker tar sitt eget liv i Norge hvert år, betydelig flere enn antall trafikkdrepte. En oversikt antyder at personer med bipolar lidelse har 20 til 30 ganger større risiko for å ta sitt eget liv.

Rundt 60 prosent av alle selvmord skjer i aldersgruppene under 50 år. Cirka 1/3 av alle selvmord begås av kvinner og 2/3 av menn. Samtidig er det cirka tre ganger flere kvinner enn menn som gjør selvmordsforsøk.

Verdens helseorganisasjon (WHO) definerer selvmord som en aktiv, villet handling som fører til døden. Selvmord forklares med et uheldig samspill av ytre og indre faktorer.

Nødtelefoner og hjelpetjenester

3 MYTER OM SELVMORD

"Mytene om selvmord kan hindre oss i å gripe inn når vi ser noen som sliter. Derfor må mytene fjernes. Selvmord angår alle og tar du det på alvor kan du redde liv!" -  Professor dr.med. og leder for Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging, Lars Mehlum.

                      

                                                                                     

Kilde: NSSF

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.