Standard objektvisning. Klikk for å lage en ny tilpasset mal, Node-ID: 7232, Objekt-ID: 11419

Råd til pårørende

Råd til pårørende

Hvis du har et familiemedlem eller en venn med bipolar lidelse, er det anbefalt å lære om bipolare lidelser og snakke med personen i friske perioder om hvordan man skal forholde seg og hvordan han eller hun ønsker å bli ivaretatt når symptomer oppstår. Om du opplever å bli avvist, må du huske at slik adferd er en del av en episode. 

Inkludér andre

Inkludér andre hjelpere (for eksmpel familiemedlemmer eller personens behandler) hvis du merker tegn til begynnende episoder, og kontakt legevakten i akutte situasjoner. 

Lag avtaler

Hos personer med tendens til mani bør forholdsregler diskuteres i friske faser for å legge planer om hva som skal gjøres i forkant av mulige nye episoder slik at problemer kan unngås. Planene kan inkludere avtaler om når kredittkort eller bilnøkler bør overlates til pårørende eller når sykehusinnleggelse bør vurderes. Dette kan minske stresset på den enkelte og forhindre at pårørende blir utbrent. 

Gjør ting sammen med, og ikke for vedkommende

Personen skal behandles normalt i friske faser, men vær oppmerksom på symptomer. Ved tilbakefall kan det være du som oppdager symptomene først, og da kan det være viktig å snakke med han eller henne om det. 

Gode og dårlige dager

Det er viktig at begge lærer å skille mellom en god dag og hypomani - og mellom en dårlig dag og depresjon. Personer med bipolare lidelser har gode og dårlige dager som andre. Etter hvert som man er oppmerksom på dette og får erfaring, vil man kunne skille mellom disse. Bruk den erfaringen og støtten som finnes i pasient- og brukerorganisasjoner og i støttegrupper. I Bipolarforeningen tilbyr vi bl.a. åpne treff og likepersonsamtaler som kan være nyttige for pårørende. 

Se alle aktiviteter her.

Visste du at bipolare lidelser har vært beskrevet helt fra Hippokrates tid, dvs 460 år f.Kr? Tilstander som vi i dag betegner som bipolar affektiv lidelse, tidligere kjent som manisk depressiv psykose eller sinnslidelse, er beskrevet siden ”tidenes morgen”.

Les mer

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.