Standard objektvisning. Klikk for å lage en ny tilpasset mal, Node-ID: 6134, Objekt-ID: 10220

Graviditet og bipolare lidelser

Graviditet og bipolare lidelser

Bipolar lidelse kan for noen kvinner oppstå under svangerskapet eller etter fødselen. For kvinner med kjent bipolar lidelse er de første seks ukene etter fødsel ansett som høyrisiko for depresjon eller psykose. Symptomene vil være de samme som ved bipolar lidelse, men behandlingen som kreves kan variere når en kvinne er gravid eller ammer.

    

Oppfølging under svangerskapet

For kvinner med bipolar lidelse kan det være en økt risiko for svangerskapsdepresjon. Det er derfor viktig å ha god oppfølging under og etter svangerskapet. 

Dette bør gjøres i et samarbeid der helsestasjon, fastlege og psykiater er de mest sentrale aktørene. Også fødeavdelingen bør involveres tidlig.

Kilde:  Tidskriftet.no

    

Forebygging av nye episoder under graviditet

Forebygging av tilbakefall er en viktig del av svangerskaps- og barselomsorg for kvinner. Tilbakefall er vanlig hvis en kvinne avbryter medisinering uten å konsultere lege/behandler.

Hvis en episode ikke kan forebygges så tidlig identifisering og behandling er ønskelig å minimere virkningen av sykdommen på mor og baby.

Risikoen for bipolar lidelse eller for en ny episode av depresjon eller mani er økt under svangerskap, og den første tiden etter fødselen. Blant kvinner med kjent bipolar lidelse får over halvparten av kvinnene tilbakefall dersom den forebyggende legemiddelbehandlingen stanses under svangerskapet. Risikoen er spesielt høy ved brå stans.  Les mer på NHI

                  

Her finner du erfaringer og lenker om temaet:

Når passer det å fortelle et barn at mor er psykisk syk?

Behandling av bipolar lidelse under svangerskap og etter fødsel

Tøffe tak med bipolar lidelse: Anette er mamma – og psykisk syk

Lykken smilte til Merete Nesset. Men tre måneder etter fødselen av datteren Amanda ble hun tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus med psykose. 

Se alle aktiviteter her.

Visste du at bipolare lidelser har vært beskrevet helt fra Hippokrates tid, dvs 460 år f.Kr? Tilstander som vi i dag betegner som bipolar affektiv lidelse, tidligere kjent som manisk depressiv psykose eller sinnslidelse, er beskrevet siden ”tidenes morgen”.

Les mer

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.