Pårørendedagen 2018

Den 22. september er den nasjonale Pårørendedagen. Gjennom kampanjen Hånd i hånd ønsker vi å synliggjøre pårørendes situasjon, vise at man ikke er alene og informere om rettigheter og hjelpeinstanser.

Alt for ofte opplever vi at fortvilte pårørende ikke blir hørt i helseapparatet, ikke vet hvem de kan henvende seg til for hjelp og ikke har blitt informert om egne rettigheter. 

Hånd i hånd-kampanjen skal bidra til å løfte pårørende av personer med bipolare lidelser, vise at man som pårørende ikke er alene og gi generelle tips om hvor man selv kan søke hjelp. Bipolarforeningen jobber for personer med bipolare lidelser og nettopp pårørende. Det gjelder deg som er mammaen til, som er mannen til, sønn, tante eller en nær venninne.

Nasjonal dag for pårørende

I Norge finnes det 800.000 pårørende som står for 110.000 årsverk. Om vi skulle betalt disse lønn ville det tilsvart 40 milliarder kroner. Denne familieomsorgen registreres knapt i nasjonalregnskap, statistikker eller offentlige utredninger, men den er der – og vi trenger å synliggjøre den!

I 2017 startet Pårørendealliansen opp Nasjonal dag for pårørende for nettopp å synliggjøre og løfte frem pårørendes situasjon.

I Norge finnes det rundt 40.000 mennesker med diagnosen bipolar lidelse. Vi har ingen statistikk på hvor mange pårørende av personer med bipolare lidelser som finnes i Norge, men vi vet at det er mange. Bipolarforeningen får stadig henvendelser fra pårørende som føler at de ikke blir hørt, som er rådville på hva de skal gjøre eller som ikke er klar over sine egne rettigheter.

Kilder: Pårørendealliansen (fra NOU 2011:11 Innovasjon i omsorg) 

12 tips til pårørende

Hånd i hånd løper frem til den nasjonale pårørendedagen den 22. september. Hver dag i 12 dager opp mot Pårørendedagen vil vi komme med et tips til pårørende på vår facebook-side. Disse samler vi fortløpende her: 

Tips 1/12: 
Er du bekymret for noen i familien, en kjæreste eller en venn? Pårørendesenteret i Oslo har en egen chattetjeneste for deg mellom 10 og 25 år som har fysisk eller psykisk sykdom i familien eller vennegjengen. Chatten er åpen tirsdager og onsdager fra 16-20.

Tips 2/12: 
Som pårørende er det viktig at du informerer deg om dine rettigheter. Helsedirektoratet har utarbeidet en fin informasjonsbrosjyre om pårørendes rettigheter

Tips 3/12: 
"Sørg for å få samtykke for innsyn i informasjon om «pasienten» mens personen er i en frisk fase! Mange pårørende opplever problemer med å få innsyn i saker om deres kjære fordi de mangler samtykke og personen det gjelder ikke er i stand til å gi samtykke når han/hun er innlagt og i en manisk eller depressiv fase. Jeg og mannen min gikk til fastlegen vår og leverte samtykke til ham." - Sissel Østmoe Bye, leder av Pårørendetreff i Trondheim. 

Tips 4/12: 
Snakk med andre pårørende! Vi tilbyr åpne treff for pårørende og personer med bipolare lidelser flere steder i landet. https://www.bipolarforeningen.no/aktiviteter/aapent-treff

Tips 5/12: 
Helsenorge har en egen side hvor de har samlet råd til pårørende. Ta en titt her: https://helsenorge.no/parorende/rad
     
Tips 6/12: 
"De fleste kommuner har en egen Enhet for psykisk helse og rus. Disse tilbyr blant annet ulike tjenester for pårørende. I Trondheim har de f.eks. et mestringstilbud som tilbyr råd og veiledning til pårørende med fokus på egen helse" - Sissel Østmoe Bye, leder av pårørendetreff i Trondheim.  https://www.trondheim.kommune.no/tema/helse-og-omsorg/helsetjenester/psykisk-helse/mestringstilbud/

Tips 7/12: 
«Som pårørende kan man til tider føle seg alene. Husk at du ikke er det! Det kan være veldig forløsende og snakke med noen andre i en lignende situasjon. Likepersonstjenesten til Bipolarforeningen er et godt alternativ» - Egil Smith. https://www.bipolarforeningen.no/aktiviteter/likepersonstjenesten

Tips 8/12: 
Noen ganger kan det være godt å lufte bekymringer og tanker med en utenforstående. Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk Helse (@lppnorge) har en nasjonal rådgivningstelefon for pårørende som er åpen fra 10-15 hver dag og til 19 på tirsdager. Ring 22 49 19 22.  http://www.lpp.no/

Tips 9/12: 
«Når ting er vanskelig husk at den bipolare muligens er i en vanskelig periode og har det minst like ille som deg. Samhold gjør sterk og over skyene er himmelen alltid blå  » - Egil F. Smith
Tips 10/12: 
Bipolar lidelse påvirker ikke bare den som bærer lidelsen, men den berører familie, venner og arbeidskolleger også. På våre hjemmesider ligger det mye nyttig informasjon for deg som er pårørende. https://www.bipolarforeningen.no/bipolare-lidelser/paaroerende

Tips 11/12: 
Mestringskursene våre er tilpasset både personer med en bipolar lidelse og pårørende. På kursene kan du som pårørende lære ulike mestringsstrategier for hvordan du og personen du er pårørende for kan leve godt med en bipolar lidelse. Hold deg oppdatert på når det neste kurset blir lagt ut i nyhetsbrevet vårt.

Tips 12/12:
På lørdag var den nasjonale Pårørendedagen. Dagen ble startet opp i 2017 av Pårørendealliansen som jobber med å finne smarte og samfunnsøkonomiske løsninger, som gjør pårørendes hverdag enklere. Sjekk ut nettsidene deres for statistikk og fakta om pårørende i Norge: https://parorendealliansen.no/fakta-statistikk/. #jegstøtterpårørende 

Hvordan du kan bidra:

  • Legg til facebook-rammen for den nasjonale pårørendedagen med teksten «#jegstøtterpårørende» på ditt profilbilde. Ved å markere den nasjonale pårørendedagen viser du at du mener at pårørende bør få en sterkere stemme, at de skal lyttes til og at pårørendes situasjon bør tydeliggjøres. Sånn gjør du det: hold musepekeren over ditt eget profilbilde på facebook. Trykk på "oppdater profilbildet" og "legg til ramme". Søk opp Pårørendealliansen. Da vil du finne den riktige rammen med teksten «#jegstøtterpårørende».
  • Har du et råd du vil dele med andre pårørende? Send oss en mail med ditt tips til post@bipolarforeningen.no, så poster vi det anonymt på facebook-siden vår på Pårørendedagen den 22. september.
  • Bli medlem i foreningen og oppfordre venner og bekjente til å gjøre det samme. For 250,- i året bidrar du som medlem til å støtte foreningens arbeid for pårørende og personer med bipolare lidelser. 

Tilbud og tjenester til pårørende

Bipolarforeningen har ulike tilbud til pårørende, ta gjerne kontakt med oss for mer informasjon. 

Vi tilbyr bl.a.: 

  • Pårørende/likepersonsamtaler hvor du kan bestille en time med en frivillig i organisasjonen som selv er pårørende og kanskje sitter med noen liknende erfaringer som deg.
  • Mestringskurs for personer med bipolare lidelser og pårørende.
  • Åpne treff hvor du kan møte andre personer i en liknende situasjon og dele erfaringer og kunnskap med dem. 
  • Pårørendetreff. I Trondheim har vi også et eget treff for pårørende av personer med bipolare lidelser. 
1
11.00-14.00 1. november 2020

Scandic Oslo Airport, Ravinevegen 15, 2060 Gardermoen

4
19.15-21.15 4. november 2020

LINK Oslo, Kirkeveien 61, 0364 Oslo

9
19.30-21.00 9. november 2020

Midjord Bydelshus, Stavanger

10
18.00-20.00 10. november 2020

Bleikemyr bydelshus, Myrullveien 3, 5518 Haugesund, Biblioteket

10
18.00-20.00 10. november 2020

Rådhusgata 12, 4611 Kristiansand, Norge

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.