- Jeg omfavner min evne til å tenke annerledes, og har skjønt at ikke alle gjør det

Karin er i full jobb som fagsjef, en krevende og interessant jobb. Hun har også vært femten år i politikken. I 2011 mottok hun tabuprisen for åpenhet sin rundt det å leve med en bipolar lidelse. 

For meg er det stigmaet som er vanskeligst. At folk kan sette meg i boks og i bås, uten å gi det som virkelig er meg en sjanse. Jeg kan leve med sårbarhet for sykdom, men kan folk leve med min sårbarhet?

Åpenhet om bipolar lidelse

Karin har vært femten år i politikken, hun har fullført høyere utdanning og er i dag i full jobb som fagsjef. Hun sier at historien hennes ikke er så spennende. - Det handler mer om å leve et så normalt liv som mulig. 

Karin forteller at det gikk ganske kort tid mellom hun fikk diagnosen og valgte å være åpen om det. Hun er glad hun ikke har levd i skjul, til tross for veldig varierende tilbakemeldinger. Alt fra taushet til forståelse og usynliggjøring. Men også mye støtte. 

Karin har vårt åpen en god stund og forteller at det lett blir en prat om psykisk helse i sosiale lag. - Det som er vanskeligst er når man treffer nye mennesker. Hun vil gjerne at de skal lære henne å kjenne før de får vite om sykdommen, men siden hun har vært så åpen er det ikke alltid det skjer.                

Ny jobb etter åpenhet

At hun også fikk ny jobb etter å ha stått frem med diagnosen i en kronikk i avisen og det var mer eller mindre kjent, synes hun er både fint og tøft.

Hun sier at en aldri vet hvordan folk reagerer og synes det er vanskelig å få forståelse for at det faktisk er en psykdom - og at hverdagsspråk kan være stigmatiserende.

- Uavhengig av stigma og skam, omfavner jeg evnen min til å tenke annerledes. Det gir perspektiver jeg ikke ville vært uten.

Kortfilm om bipolar lidelse

Karin er medlem av Bipolarforeningen, og historie hennes er én av de som blir portrettert i kortfilmene om bipolar lidelse. Der beskrives det blant annet hvordan hun opplever hypomanien: 

Jeg er euforisk - det er som å være forelsket, bare mye mye mer. Jeg føler meg tøff i pysjamas og hjernen slurer eller grubler ikke. Det er en god følelse, helt til det går over styr og det bare blir vanskelig.

Bipolarforeningen har blitt tildelt midler av Stiftelsen Dam gjennom Rådet for psykisk helse til å produsere fem filmer om bipolar lidelse. Den første av filmene kan allerede sees på YouTube-kanalen vår her.  

 

Ønsker du noen å snakke med om bipolare lidelser som ”vet hvordan det er”? Bestill en samtale med en av våre likepersoner her.

28
19.00-21.00 28. september 2021

Kronstad DPS. Fjøsangerveien 36, 5054 Bergen

29
18.00-20.00 29. september 2021

På Zoom, påmelding for lenke

29
18.30-19.30 29. september 2021

Oppmøte: Olav Tryggvasons-statuen/monumentet

29
19.15-21.15 29. september 2021

LINK Oslo: Kirkeveien 61, 0364 Oslo

30
11.30-13.30 30. september 2021

På Zoom, påmelding for lenke

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.