Hva er forskjellen mellom bipolar lidelse og depresjon?

Hypomane og maniske perioder er det som skiller disse to overlappende lidelsene.

Du har sunket ned i en dam av håpløshet hvor det er en kamp å komme seg ut av sengen om morgenen, å trekke fra gardinene eller å ta en dusj: alt krever for mye krefter av deg og hvilken forskjell vil det gjøre uansett? Du møter dagen med depresjon.

Du er giret, - på oppdrag for å skape verdens neste, og ikke minst beste, manus eller start-up selskap. Uten å tenke på konsekvenser bruker du tusenvis av kroner på shopping. Tankene dine raser, kommunikasjonen din er uforutsigbar og de vanlige filtrene dine blant kollegaer på jobb og med venner er midlertidig borte. Du er i en manisk periode.

Disse to, tilsynelatende motstridene tilstandene, representerer forskjellige faser av bipolar lidelse. I motsetning til mennesker som får diagnosen depresjon, vil de som har bipolar lidelse måtte leve med depresjon i tillegg til skiftende sykluser med hyperaktivitet og impulsivitet, og i noen tilfeller et forvridd bilde av virkeligheten.

Mennesker med bipolar lidelse vil ofte oppleve at depresjonen vil følge en manisk periode. «Du kan tenke på bipolar lidelse som en syklus mellom høyt og lavt» sier George Livengood, ved Discovery Mood and Anxiety Program i Sør-California. Depresjon og bipolar lidelse har flere likheter, men også betydelige forskjeller i henhold til varighet, årsaker, hvordan det manifesterer seg, behandlingsmetoder, bivirkninger ved medisinering og helserisiko. På mange måter, dessverre, vil det å ha bipolar lidelse bety å ha det verste av begge verdener.

«Mani står i sterk kontrast til depresjon – med symptomer som, men ikke begrenset til, økt stemningsnivå, mindre søvn i sammenheng med mer energi og høyt aktivitetsnivå, med oppførsel som kan være både uforsiktig og uforutsigbar», sier Dr. Jess Firedorowicz, ved Mood disorders Center, University of Iowa.

 

Du kan lese hele artikkelen her.

7
17.30-19.30 7. oktober 2020

Oppmøte på Skansen

7
19.15-21.15 7. oktober 2020

LINK Oslo, Kirkeveien 61, 0364 Oslo

8
9.30 8. oktober - 15.00 9. oktober 2020

Scandic Solli Plass

10
13.00-15.00 10. oktober 2020

Cafe "Den gode smak" på Moldetorvet. Vi har booket konferanserommet.

12
19.30-21.00 12. oktober 2020

Midjord Bydelshus, Stavanger

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.