- Det burde bli sett på som alle andre sykdommer. Er man syk, så er man syk.

Sigrid har vært påvirket av bipolar lidelse helt siden barndommen, og fikk diagnosen i tenårene. Hun skjuler ikke lidelsen sin og sier at hvis hun er i en situasjon hvor hun føler det er viktig at andre part vet at hun er syk, så forteller hun det.

Nektet å gå på skole

Sigrid har vært påvirket av den bipolare lidelsen helt siden barndommen. Hun sier at det var fra 12-13 års-alderen det ble synlig. Da nektet hun å gå på skolen – egentlig uten grunn, og etter den tid har det gått opp og ned. Hun har ikke kommet seg gjennom videregående skole enda, men har planer om å klare det og bli ferdig til sommeren. Diagnosen fikk hun i tenårene og medikamentene har hjulpet. Det største problemet er angsten og alt som begrenser seg på grunn av det, hun er livredd for å få en depresjon til.

Når jeg er deprimert er det som om hele verden stopper opp. Eller jeg stopper opp og alt rundt meg går så raskt forbi. Det gjør vondt i hele kroppen og jeg har en stor klump i brystet konstant. Det føles ut som om jeg skal sprekke av vonde følelser. Jeg føler meg ensom, så utrolig ensom og har skyldfølelse konstant. Alt jeg vil er å forsvinne, så jeg ikke er en byrde mer.»

- Folk trenger å lære mer om bipolar lidelse

Sigrid skjuler ikke lidelsen sin og sier at hvis hun er i en situasjon hvor hun føler det er viktig at andre part vet at hun er syk, så forteller hun det. Hun har vært åpen ovenfor lærere og eventuelle arbeidsgivere, de som lurer på hvorfor jeg har det vanskelig. Hun opplever at noen behandlere henne annerledes, men sier det kan være vanskelig å snakke om fordi psykiske lidelser generelt er vanskelige å snakke om. Det er så personlig. I tillegg er bipolar lidelse en lidelse der folk som ikke vet helt hva det er, kan tenke at du er gal om du har diagnosen. Sigrid er bestemt på at det er viktig å snakke om, fordi folk trenger å lære mer om bipolar lidelse og generelt mer om psykiske lidelser. - Det burde bli sett på som alle andre sykdommer. Er man syk, så er man syk.

Kortfilm om bipolar lidelse

Sigrid er medlem av Bipolarforeningen, og historien hennes er blant de som blir portrettert i kortfilmene om bipolar lidelse. Der beskrives det blant annet hvordan hun opplever hypomanien:

- Følelsen av å være hypoman er som å se seg selv utenfra. Den siden av meg som jeg ikke liker kommer frem; jeg provoserer andre fordi det er artig.  Men akkurat der og da, når jeg er hypoman, elsker jeg det. Jeg ser alt og alt blir klarere. Jeg tar plass og sier det jeg vil. Det er en  følelse av frihet. Det er befriende og kunne ta plass uten at jeg tenker så mye over det.

Bipolarforeningen har blitt tildelt midler av Stiftelsen Dam gjennom Rådet for psykisk helse til å produsere fem filmer om bipolar lidelse. Den første av filmene kan allerede sees på YouTube-kanalen vår her.

19.00-20.30 2. desember 2020

På Zoom, påmelding for lenke

18.00-19.30 3. desember 2020

Digitalt på Zoom

18.00-20.00 8. desember 2020

Bleikemyr bydelshus, Myrullveien 3, 5518 Haugesund, Biblioteket

18.00-20.00 8. desember 2020

Villa Groheim, Jørgen Moes gt 1, 4616 Kristiansand. Parkering ved bryggeriet.

18.00-20.00 9. desember 2020

Frivilligsentralen i Sandefjord, Stockfleths gate 8